Laboratorium badania kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej – Badania mikrobiologiczne: czystość mikrobiologiczna, testy konserwacji, aktywność wody

Godziny pracy     Pn-Pt: 10:00-18:00

tel.: + 48 662 178 533

Badania kosmetyków i chemii gospodarczej, testy konserwacji, badania mikrobiologiczne, spf, uvapf, uv, aparaturowe kosmetyków, aplikacyjne, użytkowe, raport oceny bezpieczeństwa, potwierdzenie deklarowanych właściwości, kompatybilność z opakowaniem, aktywność wody, mikrobiom skóry

Badania mikrobiologiczne kosmetyków, chemii gospodarczej - czystość mikrobiologiczna, testy konserwacji, antybakteryjność, aktywność wody, mikrobom skóry.

.

Badania mikrobiomu skóry - Nowość!

Jest to ocena działania redukującego patogeny oraz pojawienie się mikroorganizmów symbiotycznych, przed i po aplikacji produktu.

Antybakteryjność

.

Badania czystości mikrobiologicznej

Stanowi jedno z podstawowych badań mających na celu kontrolę jakości i bezpieczeństwa produktu. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 1223/2009 zobowiązuje producentów do przestrzegania tej zasady i dbania o jakość produktu. Wpływ na czystość mikrobiologiczną ma między innymi jakość i czystość użytych do produkcji surowców. Dodatkowo ważny jest sposób ich przechowywania i użytkowania, a także proces technologiczny oraz opakowanie produktu. Nadmierne namnożenie flory bakteryjnej wpływa in minus na jakość produktu, przez co może on powodować reakcje alergiczne, podrażnienia i stan zapalne skóry oraz choroby. Aby zapobiegać takim sytuacjom, należy tworzyć recepturę produktu tak, aby utrudniała ona rozwój mikroorganizmów zarówno na etapie produkcji jak i jego stosowania.

Oferujemy badania:

  • EN ISO 21149 – ogólna liczba drobnoustrojów
  • EN ISO 22718 – obecność Staphylococcus aureus
  • EN ISO 22717 – obecność Pseudomonas aeruginosa
  • EN ISO 18416 – obecność Candida albicans
  • EN ISO 21150 – obecność Escherichia coli
  • EN ISO 16212 – liczba pleśni i drożdży

dodatkowo, na życzenie Klienta oznaczamy obecność:

  • Burkholderia Cepacia
  • Enterobacter Sakazakii
  • Bacillus Cereus

.

Testy skuteczności układu konserwującego - testy konserwacji

Są one gwarantem, że dobrane konserwanty zabezpieczają produkt kosmetyczny przed rozwojem drobnoustrojów oraz chronią przed rozwojem wtórnych zakażeń w trakcie użytkowania produktu. Polegają na zakażeniu badanej masy kosmetycznej szczepami Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aurerus, Candida albicans oraz Aspergillus brasiliensis oraz obserwacji redukcji drobnoustrojów w czasie.Testy konserwacji należy wykonywać na różnych etapach badawczo- wdrożeniowych produktu jak i w trakcie jego produkcji. Dobry konserwant to taki, który powinien działać na drobnoustroje nawet w niskich stężeniach, działać szybko i być bezpieczny dla człowieka.

Oferujemy:

  • Testy konserwacji kosmetyków zgodnie z PN:EN ISO 11930

.

Badania aktywności wodnej

Badanie aktywności wodnej dedykowane jest dla kosmetyków bezwodnych, form olejowych, cieni do powiek oraz talków i pudrów.

Badanie ustala poziom aktywności wodnej wyrobu w celu wykluczenia zdolności namnażania drobnoustrojów w produkcie.

W produktach o aktywności wodnej (Aw) ≤ 0,7, nie ma możliwości namnażania się mikroorganizmów, produkty te są zwolnione z wykonywania testów konserwacji.

Oferujemy:

  • Badanie aktywności wodnej zgodnie z: PN ISO 21807:2005, EN ISO 29621:2017

EpiDermLab Laboratorium badawcze, 30-611 Kraków, ul. Beskidzka 22a, tel.: +48 662 178 533, mail: biuro@epidermlab.pl, NIP 9222475642, REGON 060326500