

Badania mikrobiologiczne - bezpieczne kosmetyki i wyroby chemii gospodarczej
Badania mikrobiologiczne kosmetyków, wyrobów chemii gospodarczej i innych są kluczowe w procesie weryfikacji ich bezpieczeństwa. Polegają na analizie obecności mikroorganizmów, takich jak bakterie, grzyby czy pleśnie, które mogą wpływać na jakość i bezpieczeństwo produktów.
Czystość mikrobiologiczna kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej
Stanowi jedno z podstawowych badań mających na celu kontrolę ich jakości i bezpieczeństwa. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 1223/2009 zobowiązuje producentów do przestrzegania tej zasady i dbania o jakość produktu.
Wpływ na czystość mikrobiologiczną kosmetyków, wyrobów chemii gospodarczej i innych ma między innymi jakość i czystość użytych do produkcji surowców. Dodatkowo ważny jest sposób ich przechowywania i użytkowania, a także proces technologiczny oraz opakowanie produktu. Nadmierne namnożenie flory bakteryjnej wpływa in minus na jakość produktu, przez co może on powodować reakcje alergiczne, podrażnienia i stan zapalne skóry oraz choroby. Aby zapobiegać takim sytuacjom, należy tworzyć recepturę produktu tak, aby utrudniała ona rozwój mikroorganizmów zarówno na etapie produkcji jak i jego stosowania.

Badania czystości mikrobiologicznej kosmetyków, wyrobów chemii gospodarczej i innych wykonywane są zgodnie z normami ISO:
- EN ISO 21149 – ogólna liczba drobnoustrojów
- EN ISO 22718 – obecność Staphylococcus aureus
- EN ISO 22717 – obecność Pseudomonas aeruginosa
- EN ISO 18416 – obecność Candida albicans
- EN ISO 21150 – obecność Escherichia coli
- EN ISO 16212 – liczba pleśni i drożdży
dodatkowo, na życzenie Klienta oznaczamy obecność:
- Burkholderia Cepacia
- Enterobacter Sakazakii
- Bacillus Cereus
Badania mikrobiomu skóry
Badania mikrobiomu skóry to ocena działania redukującego patogeny oraz pojawienie się mikroorganizmów symbiotycznych, przed i po aplikacji produktu.
PAO
„Period After Opening” (PAO) to termin, który wskazuje, jak długo po otwarciu produkt jest bezpieczny do użycia.
Symbol PAO jest graficznie przedstawiony jako otwarty kosmetyk z umieszczoną w niej liczbą i literą „M”, co oznacza liczbę miesięcy, przez które produkt pozostaje stabilny i bezpieczny po pierwszym użyciu.
Testy konserwacji kosmetyków- Testy skuteczności układu konserwującego
Są gwarantem, że dobrane konserwanty zabezpieczają produkt kosmetyczny przed rozwojem drobnoustrojów oraz chronią przed rozwojem wtórnych zakażeń w trakcie użytkowania produktu. Polegają na zakażeniu badanej masy kosmetycznej szczepami Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aurerus, Candida albicans oraz Aspergillus brasiliensis oraz obserwacji redukcji drobnoustrojów w czasie.
Testy konserwacji kosmetyków należy wykonywać na różnych etapach badawczo- wdrożeniowych produktu jak i w trakcie jego produkcji. Dobry konserwant to taki, który powinien działać na drobnoustroje nawet w niskich stężeniach, działać szybko i być bezpieczny dla człowieka.
Oferujemy testy konserwacji:
- Testy konserwacji kosmetyków zgodnie z PN:EN ISO 11930
Badanie aktywności wodnej
Badanie aktywności wodnej dedykowane jest dla kosmetyków bezwodnych, form olejowych, cieni do powiek oraz talków i pudrów.
Badanie ustala poziom aktywności wodnej wyrobu w celu wykluczenia zdolności namnażania drobnoustrojów w produkcie.
W produktach o aktywności wodnej (Aw) ≤ 0,7, nie ma możliwości namnażania się mikroorganizmów, produkty te są zwolnione z wykonywania testów konserwacji.
Oferujemy badania aktywności wodnej:
- Badanie aktywności wodnej zgodnie z: PN ISO 21807:2005, EN ISO 29621:2017
EpiDermLab Laboratorium badawcze s.c., adres laboratorium: 30-611 Kraków, ul. Beskidzka 22a, tel.: +48 662 178 533, mail: biuro@epidermlab.pl, NIP: 9452271009, REGON: 524800261